Wasp-faking at Bedelands ๐Ÿ

Last August I recorded a podcast with Dr. Beth Nicholls about bees. The podcast was recorded at Bedelands Local Nature Reserve in the West Sussex Weald. You can listen to that entertaining jaunt (your thoughts and mine) through bees here.

I only had a couple of hours to record with Beth and spent the time afterwards seeing what was living there. There was a lot of wasp-faking going on, that’s for sure. It’s taken me nearly a year to actually find the time to look through the images and process some of them.

Bedelands is a Local Nature Reserve (a local authority designation for green spaces of ecological and public significance on land which is in public ownership or similar) in Burgess Hill. It’s a mixture of Wealden woods of oak and hornbean, some wetlands, and Wealden grasslands. The grasslands seemed to be quite rich to me in both invertebrates and flora. A lovely space.

This is a very cool hoverfly that can be found over quite a large international range. It’s one of the more obvious wasp-mimic hoverflies. Its scientific name is Chrysotoxum bicinctum. Absolute wasp-faker.

A more common hoverfly is one with a great common name (among others) – the footballer! It’s another wasp-mimic species. The football name comes from the stripes along the thorax (below the eyes above) which look like Newcastle, Grimsby or Juventus style kit colours.

In the moth world, I found this small grey-brown species that appeared much like a grass head. It was reaching over an oak leaf and wasn’t bothered about my lens getting super close. This appears to be one of the grass veneer moths. Moth knowledge is not strong in this one.

The scales of moths are quite incredible up close, like little roof tiles or pieces of paper.

Here’s a closer look.

Moving into the non-insect, invert world, August is a month of arachnids. This is a European harvestman, a harmless thing. They use their legs to do their ‘seeing’.

The desiccated seed cases of a flowering rush was the hiding place of one of the ground crab spiders.

I have been seeing this in my garden, but they seem to be quite common elsewhere and in places like grasslands.

Perhaps the most exciting and dramatic sighting was this wasp spider, of which there were a couple around. They’re recent arrivals in the British wildlife community, and another addition to the wasp-mimic gang.

The underbelly of the wasp spider doesn’t do justice to its name. From this angle you can see just where it gets its name from.

Thanks for reading.

Latest from the Blog

The Sussex Weald: Autumn sunset at Cowdray Park

A new blog post series of single images, maybe, to counteract the decline of Twitter and the TikTok-isation of Instagram? This image was taken at Cowdray Park near Midhurst on Monday 14th November. It was a stunning autumn evening, with trees in shades of gold, yellow and orange all the way to the sumptuous Downs.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s